OM Sverige - Vanliga frågor

Vanliga Frågor

Vem kan åka?

Du kan åka som har en gedigen tro på Gud, du känner till OM:s grundvärderingar och ställer dig helt bakom dem. Du har fattat ett personligt beslut att följa Jesus sedan minst ett år, har en vardaglig och levande relation med Honom och är aktiv i en antingen evangelisk eller luthersk församling (Notera att detta inte nödvändigtvis gäller för kortare resor som TeenStreet och teamresor). Du har också en klar uppfattning om vad det är du ger dig ut på.

I de flesta fall är du 18 år eller mer, i de fall där du kan vara under 18 (ex TeenStreet, teamresor och Mission-net) behöver vi målsmans godkännande.
Om du är gift och/eller har familj kan era förutsättningar att åka förändras beroende på det mottagande fältets möjlighet att ta emot er. 

Du behöver också ha en plan för hur du bekostar din resa eftersom arbete med OM alltid sker på ideell grund. Se Hur fungerar ekonomin?

Hur går ansökningen till?

När du skickar din ansökan eller intresseanmälan till oss, tar vi så snart som möjligt en kontakt med dig. Du får fylla i fler formulär så att vi kan veta lite mer om dig och se om du kommer att passa på det fält dit du önskar resa. Vid kortare resor sker hela processen med hjälp av formulär och kontakt på distans.

För resor som varar 2 månader eller mer träffar vi dig för en intervju där vi behandlar alla viktiga frågor. Det händer att vi under ansökningsprocessen upptäcker sådant som hindrar att någon åker. Det kan vara:

- Fysisk ohälsa där god hälsa är ett krav (exempelvis skeppet)
- Bristande ekonomiska förutsättningar att åka
- Avvikande åsikter som inte stämmer överens med OM:s grundvärderingar.
- Att den sökande av olika anledningar inte anses vara tillräckligt stark mentalt för att klara resan.

Det finns också en rad teknikaliteter som måste falla på plats innan en resa påbörjas. Ibland händer det att vi ber den sökande vänta en period för att allt ska falla på plats.

Vad händer om jag ångrar mig?

Det händer att hemlängtan blir för stark eller att olika omständigheter gör att man vill avbryta sin vistelse i förtid. Sådana frågor behandlas med stor omsorg och finns ingen annan utväg så får man åka hem. Men oftast finns en uppmaning att ge det lite mer tid innan ett sådant beslut kan tas.


Kan familj och vänner besöka mig?

Det brukar gå bra för familj och vänner att komma på besök. Du blir själv ansvarig för deras vistelse. Vill du ta ut ledighet brukar det gå bra, men ofta har man ett begränsat antal lediga dagar per år. Har du pojk- eller flickvän som vill besöka dig är det viktigt att du kommunicerar det med den personalansvarige på ditt fält för att inte några missförstånd ska uppstå.

Hur fungerar ekonomin?   

Alla som arbetar med OM är ideella arbetare utsända av en församling. Detta innebär att vi behöver vårt egna underhåll. Det vanligaste är att man får det från församlingar, familj och vänner, i enstaka fall från företag. Vi har ytterst vårt hopp hos Gud och Han är den som ytterst förser oss med vad vi behöver.
Det viktiga är att 80% av underhållet finns inräknat innan någon åker.
Finns det andra inkomstkällor än personligt underhåll så brukar det också gå bra.
Vi är beredda att hjälpa dig med att komma till rätta med dessa frågor och ge dig tips och idéer.

Hur är det med försäkring?

OM samarbetar med ett försäkringsbolag speciellt anpassat för missionärer som ska utomlands 3 månader eller mer. Med den har du full täckning i fall av sjukdom och skada, hemresa om nära anhörig drabbas av allvarlig sjukdom eller dödsfall och annat vesäntligt. Reser man ut under kortare perioder är det enklast att utnyttja en reseförsäkring. Arbetar du med OM i ditt hemland kan du använda dig av en vanlig hemförsäkring.

 

 

Intresserad?

Your Name(*)
Please let us know your name.

Your Email(*)
Please let us know your email address.

Cellphone(*)
Remember to include your area code!

Message(*)
Please let us know your message.

  

Jean Stråle
  • Jean Stråle
  • Missionscoach
  • 036 - 18 44 91

Intresserad?

Ring eller maila mig så pratar vi mer!

Även den längsta resa börjar med ett enda steg, och ett bra första steg är att höra av sig till oss på OM. Om du ger oss ditt telefonnummer så kan vi ringa upp dig.