OM Sverige - Vanliga Frågor

Så fungerar ekonomin

Hur är OM finansierat egentligen?

OM vilar helt på gåvor från privatpersoner och kyrkor runt om i landet. En mindre del kommer även från försäljning av litteratur och produkter från Nepal.

Måste människor som arbetar med OM ordna ekonomiskt understöd själva?

Varje fält som man kan åka ut med räknar ut en summa som behövs för att kunna arbeta i landet. Denna summa inkluderar mat, boende, språkträning, inrikesresor osv. Varje person som arbetar för OM ansvarar för att ordna tillräckligt med underhåll för att täcka detta. Naturligtvis försöker alla inblandade att hjälpa till så gott det går – men till syvende och sist faller det på personen som skall ut i mission.

Måste nya missionärer ordna allt underhåll innan de åker iväg?

Vi kräver inte att hela den ekonomiska biten skall vara klar innan man åker iväg. Vi vill dock att man kan visa att ca 80 % av underhållet kommer att komma in, samt att man skall arbeta på resten. Det bästa är om understödet börjar komma in månaden innan man åker iväg.

Hur kan jag ge till OM?

Alla gåvor, oavsett om det gäller en gåva till ett fält eller en person, skall skickas genom kontoret i Sverige. Det finns fyra huvudsakliga sätt att ge på:

  1. Månadsgivare (autogiro)
  2. Stående överföring via bank
  3. Kreditkort/PayPal
  4. Gåvor via plusgiro

Vill du ge regelbundet så är en stående överföring det allra bästa, medan engångsgåvor med fördel tas emot via PayPal eller PlusGiro (86 66 9-9). Kontakta oss för mer information på detta område.

Hur hanteras pengarna på fältet?

Ekonomin ute på ett OM-fält fungerar vanligen så att alla pengar hamnar i en pott, och utifrån detta så betalas individuella underhåll och kostnader för teamet. Detta system skyddar individer som får ett plötsligt underskott i insamlade medel. Vi tar hand om varandra och lämnar ingen att kämpa själv vid ekonomiska svårigheter. Detta ”pott-system” gäller även för själva fälten – om t.ex. ett fält har svårigheter ekonomiskt så hjälper andra till.

Vad händer med de pengar som jag donerar?

Alla donationer från Sverige hanteras på kontoret i Jönköping. Uppgifter om gåvogivaren och specifikationer på vart gåvan skall gå läggs in i vår databas. Varje donation skickas till ett specifikt OM-fält. Om du t.ex. stödjer en person i Sydafrika så går pengarna till huvudkontoret i Sydafrika. Varje månad så sänder OM-kontoret i Sverige en rapport till alla personer som erhållit stöd från Sverige på vilka som gett och hur mycket. Därefter skickas pengarna via OM:s interna banksystem. Om så önskas kan du som givare få kvitto på din gåva varannan månad eller helårsvis.

Hur mycket av pengarna går till administration?

Om du skickar en gåva till ett fält så tar vi i Sverige mellan 10 och 15 procent. Därutöver tas 1 procent till internationell administration och ytterligare 1 procent som går till att täcka olika former av nödfall samt utvecklingsarbeten. Om du skickar en gåva till en person så är grundregeln även där att 10 procent går till Sverige och 2 procent internationellt. Men vi tar aldrig mer än 500 kr/månad för en person som är ute på mellan  6 och 24 månader, samt 350 kronor för arbetare som tjänstgör mer än 24 månader. Så om en person t.ex. är ute på GO:Long och får in 10 000 kronor varje månad i underhåll så går 500 kronor till Sverige och 200 kronor internationellt. De pengar som går till Sverige används bl.a. för att kunna producera vår tidning, för rekryteringsinsatser och annat som behövs på kontoret. Ibland tar fälten, där missionären arbetar, även en administrationsavgift (vanligen 5 %). Dessa går normalt sett till att täcka teamutgifter (t.ex. telefon och post).

Granskas OM:s ekonomi?

Ja – vi granskas av två oberoende revisorer, varav minst en är auktoriserad. Andra fält granskas normalt internt samt i de allra flesta fall av utomstående, oberoende revisorer. Önskar man vår årsredovisning finns den tillgänglig på vårt kontor i Jönköping och kan skickas om så önskas.

Kan vem som helst ta del av siffrorna?

Ja, OM har en öppen redovisning av all ekonomi och du kan få ta del av årsredovisning, bokslut etc. Du är också välkommen att skriva till oss om frågor som du kan ha kring hur vi hanterar gåvor.

 

Vill du veta mer om hur den ekonomiska biten fungerar så tveka inte att kontakta oss.
Skicka ett e-postmeddelande till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., eller ring 036-184491.