OM Sverige - Nyheter

De minst nådda

Skriven av OM Sverige, i Sverige

VI VILL SE LEVANDE GEMENSKAPER AV EFTERFÖLJARE TILL JESUS BLAND DE MINST NÅDDA

När vi talar om de minst nådda menar vi en folkgrupp eller en grupp av människor där evangeliet aldrig har presenterats – ingen har någonsin levt eller förkunnat evangeliet bland dem och ingen har gensvarat på Guds nåd så som den presenteras genom evangeliet, eller...

Nya församlingar i Sudan

Skriven av OM Sverige, i Afrika

 Moses smiles - 2 of 3 - Photo by Justin Lovett 002

Sedan delningen mellan Sudan och Sydsudan för sex år sedan har OM:aren Eliyah* drivit en 6-månaders kurs i församlingsplantering för sudaneser. Eftersom Eliyah själv var tvungen att fly landet när delningen skedde, hålls kursen i Nordafrika. Efter kursens slut åker de nya OM:arna hem till Sudan igen för att starta nya församlingar.

Tillsammans med nätverket av troende i Sudan har OM-teamen startat församlingsplanteringar i 10 regioner i landet.
– 2020 hoppas vi ha planteringar på gång i alla 18 regioner, berättar Eliyah.

Så här långt har över 70 sudaneser gått kursen för församlingsplantering. Hälften av dem är nu aktiva i olika planteringar i landet. De får kontakt med sökande genom sociala medier och kontakter på gatan, och utmanar samtidigt andra troende att göra samma sak: på helgerna håller de ofta kurser för universitetsstudenter och lär dem att svara på de vanligaste frågorna muslimerna har om Jesus.

Det händer mycket, berättar Eliyah och ger ett exempel:
– En man fick höra evangeliet genom en av våra teammedlemmar och tog emot Jesus. Snart började hela hans familj att tro på Jesus.

De troende i Sudan formar ofta små husförsamlingar om 4-5 personer. Fokus är hela tiden på att växa och OM:arna är ivriga:
– Redan två månader in i församlinsplanteringskursen nu i år lärjungatränade deltagarna 15-16 nya sudanesiska troende från muslimsk bakgrund, berättar Eliyah.

Långsiktigt hållbart

Den ekonomiska situationen är svår i Sudan och Eliyah ville inte att de sudanesiska OM:arna skulle bli beroende av underhåll från västvärlden. Då blir inte arbetet långsiktigt, förklarar han.
– Vi frågade teamen om idéer för hur vi skulle lösa situationen. Ett av förslagen var att köpa in så kallade tuk-tuks, enkla moped-taxis och starta taxiföretag. Det skulle ge dem både en inkomst, och möjlighet till att möta nya människor.

I januari 2018 blev Samir* den första att ta emot en OM-sponsrad tuk-tuk.
– Det ger honom en inkomst och en tydlig roll i samhället där han bor, berättar Eliyah. Det gör också att han kan fortsätta långsiktigt med arbetet att nå sudaneser med evangeliet.

*Namn ändrat av säkerhetsskäl

Sudanese Training Program in Egypt

Ny volontärsajt för seniorer

Skriven av OM Sverige, i Sverige

Ready4More

Ready4More logga

Nu får seniorer som vill åka på kortare volontärinsatser en ny plattform för att hitta behov i världen. 23 november lanseras sajten Ready4More, där livserfarenhet, yrkeskompetens och frilagd tid är de största tillgångarna och idén är att genom internet öppna vägar till praktisk mission för den växande gruppen seniorer i svenska församlingar.

Ready4More vänder sig i första hand till seniorer som vill göra en insats i mission under en kortare tid. Målgruppen är personer inom alla slags yrkeskompetenser som vill kanalisera sin kunskap, livserfarenhet och yrkesskicklighet in i internationellt kristet arbete av olika slag. Sajten vänder sig till medlemmar i alla samfund och samverkar brett och nätverksbaserat med många svenska församlingar och missionsorganisationer.

Ready4More presenterar behov från samverkanspartners både i Sverige och andra länder. Sajten fungerar dels som anslagstavla för svenska församlingar och missionsorganisationer som behöver hitta volontärer till olika behov ute i världen, dels som rekryterare av volontärer direkt till församlingar och organisationer i andra länder som skickar in hjälpbehov.

Ready4More har som bärande idé att sammanföra personer från Sverige med församlingar och platser runt om i världen där det just nu finns behov. Sajten kan beskrivas som en plattform för att underlätta internationellt, kristet volontärarbete för seniorer, ett resurstorg för ideella missionsinsatser runt om i världen och en mötesplats för att koordinera behov i omvärlden med personliga resurser i Sverige.

Satsningen vill bidra till att kristna i Sverige kan möta trossyskon och församlingar i andra länder för att ömsesidigt berika och lära av varandra, på olika sätt gemensamt föra Guds rike framåt och bygga broar mellan varandra.

Ansvarig för sajten är den ideella föreningen Ready4More, med initiativtagare/ledningsgrupp EvaMaj och Staffan Edin från Skellefteå, Rauli Lehtonen från Upplands-Väsby samt Lena och Otto Rimås från Mariannelund.

Senaste Nyheter & Blogginlägg

De minst nådda

Skrivet av OM Sverige, i Sverige

VI VILL SE LEVANDE GEMENSKAPER AV EFTERFÖLJARE TILL JESUS BLAND DE MINST NÅDDA

När vi talar om de minst nådda menar vi en folkgrupp eller en grupp av människor där evangeliet aldrig har presenterats – ingen har någonsin levt eller förkunnat evangeliet bland dem och ingen har gensvarat på Guds nåd så som den presenteras genom evangeliet, eller... Läs mer »